APĂ DE MINĂ
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 votes, average: 4,00 out of 5)
Se încarcă...
Autor:
Csaba Székely
Distribuţie:
Ioan Coman, Alexandru Potocean, Virginia Mirea, Alin Florea, Irina Antonie
Traducerea:
Sándor László
Scenografia:
Vladimir Iuganu
Restricție vârstă:
16 ani
Durata:
1 h 30 min (fără pauză)(cu pauză)
Preț bilete:
Cat. I - 40 lei
Cat. II - 35 lei

Programări


Prin accesarea opțiunii CUMPĂRĂ ONLINE veți fi redirecționați către platforma www.mystage.ro
Prețurile biletelor achiziționate online conțin taxe suplimentare de procesare și emitere.

Prezentare spectacol

Mulţumiri speciale domnului Alexandru Dabija
Un proiect coordonat de Oana Stoica
SPECTACOLUL NU ESTE RECOMANDAT PERSOANELOR SUB 16 ANI!

Când Csaba Székely a început să scrie „Trilogia minelor”, în 2010, teatrul românesc ignora satul ca posibilă temă de dezbatere. Dramaturgul mureşean a intuit potenţialul scenic al ruralităţii şi a avut luciditatea să scormonească în puroiul moral al satului României postcomuniste, într-o vreme în care mândria de agricultor sau miner, indusă tovărăşeşte în vechiul regim, dispăruse odată cu locurile de muncă, lăsând în urmă oameni sărăciţi, tot mai afundaţi în propria disperare, tot mai îndârjiţi de mizerie, măcinându-se singuri, în tăcere, cu inima tăbăcită de alcool şi suferinţă.

Satul maghiar transilvănean din „Trilogia minelor” este exponentul oricărei comunităţi rurale din România, indiferent de limbă sau religie.

Abordând teme distincte – rata mare a sinuciderilor în rândul populaţiei maghiare („Flori de mină”), conflictul româno – maghiar şi mafia lemnului din primăriile săteşti („Beznă de mină”), ipocrizia bisericii ca instituţie („Apă de mină”) -,”Trilogia minelor” scanează degradarea omului în condiţii – limită de supravieţuire materială şi disoluţia comunităţii rurale pe fondul sărăciei. Abilitatea dramaturgului este de a ataşa acestei resemnări forţate un umor scânteietor şi replici ascuţite ca bisturiul, care lovesc cu atâta precizie încît nu ştii dacă să râzi sau să plângi.

Lumea Apei de mină este o lume unde mina e închisă, dar oamenii sunt și mai închiși. Unde iubirea poate ajunge departe, dar universul se termină la satul vecin. Unde băutura e otrăvitoare și poezia nu are rimă. Este o lume în care tragedia e la ordinea zilei și fiecare încercare de a evada sau măcar de a găsi un sens în acest întuneric poate provoca un nou dezastru. Și totuși merită să încerci.

Csaba Székely

„Apă de mină” este un proiect produs de Teatrul Act şi Scena9
Sponsor: BRD Groupe Societe Generale
Cu sprijinul: Uniter

APĂ DE MINĂAPĂ DE MINĂde Csaba SzékelyTraducere de Sándor LászlóEchipa spectacolului:Ioan Coman, Alexandru Potocean, Virginia Mirea, Alin Florea, Irina AntonieScenografia: Vladimir IuganuMuzica: Bobo BurlăcianuAfiş: Paul Mureşan

Posted by Teatrul Act on Thursday, November 19, 2015

 

Sponsor spectacol Sponsor spectacol Sponsor spectacol

Galerie imagini

Fotografii: Adi Bulboacă, Bogdan Bobocescu și Mihai Nae

Comments are closed.